Suomen Naishammaslääkärit ry.
Finlands Kvinnliga Tandläkare rf.
Finnish Association of Women Dentists
SUOMEN NAISHAMMASLÄÄKÄRIT R.Y.:N SÄÄNNÖT
1 § Nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Suomen Naishammaslääkärit ry. Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki ja virallinen kieli on suomi.
2 § Tarkoitus
Yhdistyksen tarkoituksena on hammaslääketieteen ja hammaslääketieteellisen ammattitaidon ja tieteellisen tutkimuksen edistäminen; naishammaslääkärien arvon ja ammatillisten, sosiaalisten ja yhteiskunnallisten etujen valvominen; hyvän yhteishengen ylläpitäminen ja yhteisten harrastusten kehittäminen ammattikunnan keskuudessa.
3 § Toiminta
Tarkoitustensa toteuttamiseksi yhdistys
Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja, omistaa toimintaansa varten tarpeellista kiinteää ja irtainta omaisuutta sekä toimeenpanna asianomaisen luvan saatuaan arpajaisia ja rahankeräystä.
4 § Jäsenet
1. Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä Suomessa laillistettu naishammaslääkäri, jonka jäsenhakemuksen hallitus hyväksyy. Jäseniltä perittävän vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta päättää vuosikokous.
2. Yhdistys voi valita kunniajäseniä yhdistyksen kokouksissa, jos vähintään 20:stä annetusta äänestä ¾ puoltaa hallituksen yksimielisesti asiassa tekemää ehdotusta. Kunniajäsenet ovat vapautetut jäsenmaksuista.
3. Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla eroamisesta yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi. Hallituksella on oikeus poistaa yhdistyksen jäsenluettelosta niiden jäsenten nimet, jotka eivät ole suorittaneet jäsenmaksuaan kahdelta edelliseltä vuodelta ja näin heitä pidetään yhdistyksestä eronneina. Hallituksella on oikeus erottaa jäsen, joka annetusta varoituksesta huolimatta toimii yhdistyksen periaatteita vastaan tai muulla tavoin vahingoittaa yhdistystä tai ei enää täytä jäsenyydestä annettuja ehtoja.
5 § Hallitus
1. Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa valitut puheenjohtaja ja kuusi muuta jäsentä. Hallituksen jäsenten toimikausi on vuosikokousten välinen aika. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan ja ottaa sihteerin, rahastonhoitajan ja klubimestarin.
2. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään kolme hallituksen jäsentä sitä vaatii. Hallitus on päätösvaltainen kun puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan lisäksi vähintään kolme jäsentä on läsnä ja kutsu on lähetetty kaikille. Asiat ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan, ratkaisee puheenjohtajan mielipide, vaaleissa kuitenkin arpa.
3. Hallituksen tehtävänä on
a) hoitaa yhdistyksen asioita ja edustaa yhdistystä
b) laatia vuosittain tilinpäätös ja toimintakertomus ja esittää ne vuosikokoukselle
c) pitää säädettyä jäsenluetteloa
6 § Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja jompikumpi yhdessä sihteerin tai rahastonhoitajan kanssa tai henkilö, jolla on siihen hallituksen erikseen antama henkilökohtainen oikeus.
7 § Tilit
Yhdistyksen toiminta- ja tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen sekä hallituksen toimintakertomus on annettava tilintarkastajille viimeistään kolme viikkoa ennen vuosikokousta. Tilintarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa vuosikokoukselle.
8 § Kokoukset
Yhdistyksen kokoukset kutsuu koolle hallitus. Kokouksesta, sen ajasta ja paikasta on ilmoitettava viimeistään kymmenen päivää aikaisemmin kiertokirjeellä ja Hammaslääkärilehdessä. Vuosikokous pidetään maaliskuun loppuun mennessä. Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään yksi kahdeskymmenesosa (1/20) yhdistyksen jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii.
Yhdistyksen kokouksessa on jokaisella jäsenellä äänioikeus ja jokaisella äänioikeutetulla yksi (1) ääni. Yhdistyksen päätökseksi tulee – ellei säännöissä ole toisin määrätty – se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä.
Äänten mennessä tasan, ratkaistaan vaalit ja suljettu äänestys arvalla. Muutoin päätökseksi tulee kokouksen puheenjohtajan kannattama mielipide.
9 § Vuosikokous
Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. Kokouksen avaus
2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa
ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. Hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. Esitetään hallituksen laatima toimintakertomus edelliseltä vuodelta
6. Esitetään tilinpäätös ja tilintarkastajien lausunto
7. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä
8. Vahvistetaan tulo- ja menoarvio sekä jäsenmaksun suuruus
9. Valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
10. Valitaan kaksi tilintarkastajaa ja heille kaksi varamiestä kuluvalle toimikaudelle
11. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
12. Ilmoitusasiat
Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäväksi, on hänen siitä kirjallisesti ilmoitettava niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.
10 § Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
Sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä päätös yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä äänestyksessä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.
Yhdistyksen purkamisesta päättävä kokous määrää, kuinka yhdistyksen varat käytetään yhdistyksen tarkoitusta edistävällä tavalla.
Näiden sääntöjen lisäksi noudatetaan kulloinkin voimassaolevaa yhdistyslakia.